Allmänt · Uncategorized

Re-blog

Efter att alltid vara tvungen att söka upp ett recept, på samma blogg kom jag på ett mkt enklare sätt att hitta den! Jag ska REBLOGGA! Följade 2 recept kommer från bloggen “gottelisa.blogspot.se”

torsdagen den 15:e oktober 2009
Tangyuan, 汤圆
Idag lärde jag mig att göra Tangyuan (rice glue ball), en kinesisk dessert som är tradition att äta under Yuanxiao (Lantern Festival). The Festival of Lanterns är den näst viktigaste högtiden efter nyår. Under denna högtid sätter man upp kinesiska papperslyktor och äter tangyuan med familjen. Bakelsen (eller vad man ska kalla det) var enklare att göra än vad jag hade förväntat mig så dessa små sötingar kommer jag verkligen att gör om fler gånger.

Tangyuan består av en ytterdeg av Glutinous rice flour (finns att köpa i “kinesaffärer”) och en fyllning (om man vill). Man kan fylla de med nästan vad man vill men vanligast är nog svart sesam fyllning. Jag gjorde tre olika fyllningar: red bean paste, jordnötter och en blandning av de två förra plus kokosflingor (alltså red bean paste med jordnötter och kokos).

Tangyuan ska serveras med en sockerlag eller något liknande. Vi brukar äta det med sockerlag smaksatt med ingefära, väldigt bra kombination. ^^

Glutinous rice flour blanat med ljummet vatten (2/3 kokande 1/3 kallt).
(Jag följer inget recept så ni får testa er fram, degen ska vara så fast att ni kan knåda den utan att det klibbar. Börja med lite vatten i taget.)

Korssade jordnötter smaksatt med salt och socker.

Länk till originalblogginlägg: http://gottelisa.blogspot.se/2009/10/tangyuan.html

Nr. 2- Älskar dessa och har faktiskt fått äta sånna som bloggaren själv gjort! (även om hon kanske inte vet det… bröder som tar med sig mat från hemmet får man ha koll på :P)

“Snöbollar” (Loh mai chi)

ca 20 st små

Ingredienser:

1 paket klibbigt rismjöl (Glutinous rice flour), grön förpackning

5 dl ljummet vatten (2,5 dl varmt (kokt) + 2,5 dl kallt)

2 msk socker

2 msk olja

Jorgnötsfyllning:

saltade och rostade jordnötter

socker

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till en jämn smet.

2. Häll över smeten i en mikrovågsugnssäker form. Smörj formen med lite olja om den inte är klädd med teflon.

3. Mikra på högsta effekt (700-750w) i 5 min. Vänd degen och mikra i ytterligare 5 min. Ta ut degen och låt svalna.

4. Gör under tiden jordnötsfyllningen. Krossa jordnötterna och blanda med socker efter smak.

5. Klipp degen i 10 lika stora delar och fyll med jordnötsfyllningen.

6. Rulla bollarna i kokosflingor och dela därefter den stora snöbollen genom att twista den på mitten.

Nu har du 20 små söta snöbollar. ^^
:

Red bean paste Red bean paste+ jordnötter+ kokosflingor (formade till små bollar)

Slå in fyllningen med degen och forma till små bollar.

Så här blir det. Bollarna ska sen kokas i vatten tills de börjar flyta därefter är det klara.

Koka sockerlaget med vatten+socker+2 skivor ingefära.

Originalblogginlägg: http://gottelisa.blogspot.se/2010/04/snobollar.html

Nu ska jag iväg och prova göra egna “snöbollar”. Tack för recepten Lisa

Servera med sockerlag. Mums ^^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s