Allmänt · Uncategorized

Något litet om det största

Jo, de flesta brukar ju säga att kärleken är det största, därav namnet på inlägget. Nu när de äldsta kusinerna börjar slå sig ner och bilda familj har jag börjat fundera (mer) över vad det egentligen är som gör att man (har tänkt sig) ha kvar en person resten av livet. Vad är skillnaden mellan denna partnern och de som fanns innan? Jag tror “lösningen” är barnen. Så fort ett barn kommer in är det obligatoriska “bra förälderna” att hålla familjen ihop.

Jag tror det mycket väl kan komma sig att en person upptäcker att den befinner sig i livet med den en partner som det inte “fungerar” lika bra med som det gjort i tidigare förhållanden, men de kan hålla ihop ändå. Varför? Jo, för när de har barn anstränger de sig MER. Så rent tekniskt kanske de förhållanden personen haft tidigare hade hållt väldigt bra om bara parterna hade ansträngt sig mer. Jag menar inte det är själva barnet som håller par ihop, utan hur pass mycket ansträngning de lägger på själva förhållandet.

Nu får ju den som har fått för sig att läsa tänka på att detta bara är mina tankar och teorier om ämnet, och absolut inte baserat på varken fakta eller undersökningar.

Bara för jag tror att vissa förhållanden hade överlevt om personerna ansträngt sig mer betyder inte att jag tror att man ska kämpa för alla förhållanden. Detta kommer jag till nu.

Det jag skrev innan är mina egna teorier, men detta som kommer nu är faktabaserat:  de flesta kvinnomisshandlarna börjar misshandla “sin kvinna” efter kvinnan fött barn. Så det är väldigt viktigt för alla att hålla utkik efter tecknena på en eventuell kvinnomisshandlare (både för er skull och andras), helst då innan man börja träffa personen stadigt och definitivt innan man skaffar barn.

Här är tecknena man ska hålla utkik efter:

Inställning till kvinnor: Vad säger han allmänt om kvinnor, hur de uppför sig, klär sig osv. Vad anser han om sina kvinnliga kollegor? Hur och efter vad värderar han en kvinna? Om han är nedlåtande och respektlös mot kvinnor i allmänhet, kommer han antagligen behandla dig likadant.

Svartsjuka: Män som visar tecken på överdriven svartsjuka har ett stort kontrollbehov. Var särskilt vaksam om han börjar ställa dig till svars för hur han känner. Om du hoppar över din tjejmiddag på grund av hans inställning, då har han börjat ta kontrollen över ditt beteende.

Våldsamt beteende: Blir han arg och slår sönder saker hemma hos dig, sparkar söner dörrar eller slänger porslin? Detta är våldshandlingar med syfte att skrämma dig.

Isolering: När isoleringsprocessen börjar kan man lägga märke till mönster i hans beteende. Han kanske kör dig till och från skolan/jobbet. Han skulle gärna vilja att du jobbade mindre och var hemma mer. Han vill att ni ska göra allt tillsammans och låter dig inte träffa vänner och arbetskamrater själv. Du börjar tappa kontakten med dina vänner, eftersom han inte gillar att du träffar dem. Oftast säger han inte rakt ut vad du får göra utan du märker på hans reaktioner vad han tycker ändå.

Ökande kontroll: I början handlar det bara om att han ska vara med och bestämma allt, oavsett om det bara rör ditt liv. Det är han som bestämmer vad ni ska prata om och vad ni ska göra. Detta utökas successivt och till slut är det han som styr både vad du tänker, säger och gör

Jag vill lägga till:

Går han igenom dina privata saker? Detta är ett tecken på svartsjuka!

Hitta inte på ursäkter till hans beteende
. Det är lika fel att misshandla någon kvittar om personen haft en bra eller dålig uppväxt osv.

(egen notering:)En man kan dock vara kvinnomisshandlare utan att han uppfyller alla ovanstående punkter. Så detta är inget som ska “prickas” av, bara en stämmer in bör du ta det försiktigt.

De som tyvärr missade ovanstående punkter och blir utsatta är här lite tips på hur man ska ta sig ur det:

För en hemlig dagbok: Skriv ned varje gång han hotar eller slår dig. Det är svårt att komma ihåg efteråt vad det egentligen var som hände. Förvara dagboken på jobbet eller någon annan stans, dit han inte har tillgång.

Anförtro dig åt någon: Berätta för någon som du kan lita på, vad du är med om. Även om du inte orkar göra något åt saken nu, så är det i alla fall någon som vet.

Dokumentera: Försök att skriva ned och fotografera dina skador. Om du går till doktorn ska du alltid be om hjälp att ta ett foto. Du behöver inte använda dem men om du vill anmäla din man en dag så finns de fortfarande kvar.

Tro inte att det inte kommer hända igen: Ordna en flyktväg så att du kan gå när du vill. Kontakta en vän, släkting eller ett kvinnohus. Be någon om en nyckel, så att du alltid har någonstans att ta vägen oavsett vilken tid på dygnet det är.

Kontakta en kvinnojour: På ett kvinnohus tror de på dig och kommer att hjälpa dig den dag du bestämmer dig för att gå. De kan stötta dig och hjälpa dig, om du behöver nytt boende, skyddad identitet osv. Du kommer också att träffa andra kvinnor som har varit med om samma sak, så du kan få stöd och nya vänner.

Gör en polisanmälan: Acceptera inte det han utsätter dig för. Våld mot kvinnor och barn är ett brott. För din egen skull och för att han ska förstå att det han gör är fel, anmäl honom till polisen.

 

Ovanstående punkter är hämtade från: http://web4health.info/sv/answers/life-family-violence.htm (öppnas i nytt fönster)

Sedan står det andra saker på den hemsidan som jag som genusvetenskapsstuderande definitivt inte håller med om, jag tror samhället har en väldigt stark påverkan på hur folk blir och beter sig. Men det betyder inte att en man (eller kvinna) kan ändras för det.

 

Sist vill jag även nämna: Det finns självklart även kvinnor som misshandlar män, så män bör även hålla utkik efter dessa punkter. Men tyvärr är det nog så att män har svårare att få hjälp och bli betrodde, men varje man som erkänner det och försöker få hjälp ökar möjligheten för fler att få hjälp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s